Arves 7e Oploswedstrijd 2001.

 

Peter Boll 7e oploskampioen van Nederland.

Article with studies of Boll, Peter


Op zondag 2 december organiseerde ARVES, de Alexander Rueb Vereniging voor EindspelStudie, voor de zevende keer haar nationale oploswedstrijd voor eindspelstudies.
In het clubgebouw van HMC Den Bosch kwamen 15 deelnemers aan de start. De verrassende winnaar werd Peter Boll uit Berlicum.

Hij had in de eerste voorrondegroep de zes voorgelegde studies beter opgelost dan meervoudig kampioen Marcel van Herck uit Antwerpen en zich aldus voor de finale geplaatst. In de andere poule bleef de kampioen van 1996 (Rob Bertholée uit Haarlem) de kampioen van 1999 (Dolf Wissmann) welgeteld één puntje voor. De nummers drie en vier (de Belg Eddy van Beers en de Israeli‰r Yochanan Afek) zaten dit tweetal dicht op de hielen.

In de finale werd Boll en Bertholée een studie voorgelegd van E. Iriarte.

w Kf6, Pb8, pi.b6,c5 (4)
z  Kf8, Ta8, Ld3 (3)

Deze miniatuur werd gepubliceerd in L'Echiquier de France 1957 en de opgave luidt: Wit speelt en wint.

Boll zat onmiddellijk op het goede spoor en werkte in 14 minuten de zet 1.b7 uit naar een geforceerde winst met als hoofdvariant 1...Le4 2.c6 Lxc6 3.Pxc6 Te8 4.Kg6 Te6+ 5.Kf5 Te8 6.Kf6 (een fraai driehoekje!) 6...Kg8 7.Pe7+ Kf8 8.Pc8 en de pion promoveert. Bertholée had de pech dat hij eerst keek naar de verleiding 1.c6? In 27 minuten weerlegde hij die poging vlekkeloos om vervolgens in de laatste drie minuten tot de juiste oplossing komen.
Boll kon derhalve de wisseltrofee in ontvangst nemen en de eerste prijs van 150 euro.

In de strijd om de derde prijs overzag Wissmann een belangrijke verdedigingspointe.

Van Herck gebruikte de toegestane bedenktijd van 30 minuten wel volledig en leverde een foutloze oplossing in. Hij won daarmee 50 euro.

Beste jeugdspeler werd David van Kerkhof uit Den Bosch, voor de grote favoriet Daniel Stellwagen uit Soest, een crack in partijschaak en ook reeds zeer actief als eindspelstudiecomponist.
Alle vier deelnemende jeugdspelers krijgen als beloning een eindspelstudie-seminar van Yochanan Afek, op dit moment samen met Jan Timman de belangrijkste studiecomponist woonachtig in Nederland.

René Olthof